Voorzieningen

Door De Eschmarke loopt een speciale busbaan: de HOV-baan (Hoogwaardig Openbaar Vervoer), een snelle verbinding zowel van als naar de stad.Uitgangspunt van de HOV-baan is dat de doorstroming voor de bus optimaal moet zijn en de busbaan daarom zo min mogelijk obstakels ontmoet. De Eschmarke heeft een eigen NS-station. Deze is te vinden aan de zuidkant van het industrieterrein en aan de noordkant van het toekomstige Eschmarkerveld.

Doorgaand autoverkeer wordt in De Eschmarke geweerd: er is slechts een beperkt aantal hoofdwegen om De Eschmarke te ontsluiten. De wegen in De Eschmarke zijn vormgegeven als 30-kilometerzones. Langs de Euregioweg en de Gronausestraat wordt het plan Cascade gerealiseerd. Het totale plan, dat bestaat uit 154 projectmatige woningen en 9 vrije kavels, kenmerkt zich door de grote diversiteit aan woningen.Het grootste deel van het gebied is eind 2006 bouwrijp gemaakt en de bouw van de woningen is inmiddels gestart. Tevens zal de rotonde Euregioweg aangelegd worden.

Uiteindelijk zullen er 600 woningen in de Eilermarke verrijzen, waaronder vrijstaande, royale twee-onder-een-kap en huurwoningen. Daarnaast zijn er ook particuliere kavels. De veelal luxe en stijlvolle woningen zijn ruim opgezet en voldoen aan alle eigentijdse kwaliteitsnormen. Dicht bij de Eilermarke liggen twee mooie natuurgebieden die vanuit de wijk op de fiets zijn te bereiken. De natuurgebieden zijn met elkaar verbonden door een Ecopark, dat de wijk aan de westkant begrenst.

Naast de normale verbroedering die in elke nieuwbouwwijk optreedt en het typisch Twentse 'naoberschap', heeft Oikos iets geheel eigens: het gemeenschappelijke gevoel bewoner te zijn van een bijzondere wijk waar het wonen in en met de natuur extra woonplezier oplevert. Het gevoel van geborgenheid vertaalt zich ook naar de openbare ruimtes, alle fiets- en wandelroutes liggen namelijk goed in het zicht. In plaats van schutting is gekozen voor op eigen terrein geplaatste, groene erfafscheidingen met een vriendelijk karakter. De natuurlijke openheid draagt zo bij aan de sociale veiligheid.